Kombucha Demlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kombucha içeceği fermente edilmiş probiyotik bir çaydır. Fermantasyon sürecinde şeker, çay, iyi mayalar ve bakteriler kullanılır.

Kombucha içeceği yapmak için ihtiyacınız olan sadece çay, şeker, su ve kombucha kültürü (Bir SCOBY + başlangıç çayı).  

Günlük hayatımızda ekmek, peynir ve turşu gibi fermente gıdalar tüketiyoruz. Fermente yiyecek ve içeceklerde her zaman bir miktar mayaya ihtiyaç vardır. Örneğin güzel bir yoğurt yapmak istediğinizde sütünüzün miktarına göre tatlı yoğurt mayası koymanız gerekir. Sütün içindeki maya kendini çoğaltarak yoğurdun oluşmasını sağlar.

Burada yoğurdunuzun güzel olması için sıralı işlemler yapmanız gerekir, sütü belli dereceye kadar kaynatmak, belirli dereceye kadar soğumasını beklemek, belirli oranda maya ilave etmek, mayalanmanın olabilmesi için belirli ısıda kalmasını sağlamak gibi. Bu süreçlerin hepsi iyi bir yoğurt yapmanız için gereklidir.

Kombucha içeceği yapmak istediğinizde de yoğurtta olduğu gibi aşamaları vardır.

Bu aşamalarda kullandığınız suyun kalitesi, kaynatma yapacağınız tencerenin steril olmasına, doğal beyaz pancar şeker miktarına, Yeşil veya Siyah çay miktarına(ben genelde antioksidan özelliği daha fazla olduğundan yeşil çayı tercih ediyorum) ,demlenme süresi, demlenen çayın oda sıcaklığına gelmesine, başlangıç çayı miktarı ve kombucha kültürü(scoby) önemlidir.

Kombucha ‘nın kendini daha fazla oluşturması için başlangıç çayına ihtiyaç vardır. İyi bir fermantasyon süreci için gereklidir. Fermante süreside önemlidir,bu süre uzun olur ise içeçeğiniz sirkemsi bir tat alabilir

Kombucha’nız ilk fermantasyon süreci sonunda tamamen içilebilir bir içecek haline gelir. Kombucha’nızın kabarcıklı olmasını istiyorsanız, kombuchanızı kapalı bir kapta şişeleme işleminden geçirebilirsiniz.

İlk fermantasyon süresi ortam ısısına, başlangıç çayı miktarına, kombucha kültürüne bağlı olarak değişir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir